Стандарти журналістики для «чайників»

Медіаповідомлення мають досить чіткі критерії якості. Так, як ми, купуючи будь-який продукт, оцінюємо його за певними характеристиками – так же  треба оцінювати медіапродукт. Є декілька поглядів на те, як можна це робити. Найбільш поширений метод – застосувати стандарти журналістики.
У чому полягає стандарт оперативності?
* Стандарт дотримано: новина повідомляється відразу, як про це стало відомо.
* Стандарт не дотримано: публікація з’являється не відразу, а через якийсь час, коли інформація вже перестає бути актуальною.
Дотримання цього стандарту дозволяє нам отримувати інформацію якомога швидше, відразу, як тільки стало відомо про подію. Ідеально – просто під час події, наприклад, пряма трансляція спортивного змагання.
Правило дуже просте: чим більша часова відстань від події до повідомлення про неї – тим нижча якість інформації.
 Що таке стандарт балансу думок?
* Стандарт дотримано: в публікації представлені, як мінімум, два погляди на події, зазвичай – протилежні;
* Стандарт не дотримано: ми читаємо, бачимо чи чуємо позицію лише однієї сторони, або погляди іншої сторони подані у меншому обсязі чи формально.
Це дуже важливо, бо якщо медіа дають у публікацію погляд лише однієї із сторін, позбавляючи іншу можливості висловитися – це дуже небезпечно для суспільства. Кажучи простою мовою, не даючи слова іншій стороні, медіа буквально «закривають рота» тим, хто має іншу думку.
Коли у публікації одна сторона виглядає мало не янголами, а інша – втіленням зла – треба відразу насторожитися: а чи немає тут спроби маніпулювання? Треба проаналізувати: скільки надано можливості для висловлення одним, і скільки – іншим? І чи взагалі є різні думки з приводу події, про яку йдеться?
Застосування цього стандарту надзвичайно корисне, щоб відрізнити справжню журналістику від пропаганди: журналіст дає можливість висловити різні думки, пропагандист – тільки те, що треба його замовнику чи власнику.
Наступний стандарт – відокремлення фактів від коментарів та оцінок.
Відокремлення фактів від думок та оцінок дозволяє нам чітко визначити, де нам повідомляють факт, а де – намагаються під виглядом фактів нав’язати свою думку.
* Стандарт дотримано:  якщо факти відокремлені – автор публікації недвозначно відокремлює факт або подію від коментарів та оцінок.
* Стандарт не дотримано:  факти НЕ відокремлені від думок, автор публікації дає власні оцінки подіям і персонажам, не відділяючи їх від фактів.
Наприклад, два коротеньких повідомлення про одну й ту саму подію.
• Учора ввечері патруль поліції затримав невідомого, який вилізав з вікна першого поверху.
• Учора ввечері патруль поліції затримав злочинця, який вилізав з вікна першого поверху.
Різниця – всього лише в одному слові, але різниця ця вражає.
У першому реченні - повідомлення про беззаперечний факт, без оцінок та нав’язування.

А от у другому – виразна спроба нав’язати нам свою оцінку ситуації, хоча ми ще не знаємо: чому невідомий вилізав з вікна? Варіантів може бути багато – але автор вже виніс вирок – і назвав людину злочинцем. А це, до речі, за вимогами законів, може зробити тільки суд.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Письменниця-екстремалка