ЩО ТАКЕ МЕДІАГРАМОТНІСТЬ

 Сучасна людина  перебуває під постійним впливом величезного потоку різноманітної інформації,   що його отримує через медіа.
         Що означає слово «медіа»?
 «Медіа» походить з латини  і означає «передавати».  Наприклад, «медіатор»: невеличка пластинка, за допомогою якої гітарист передає рух пальців на струни.  А хто цікавиться біологією знають інше значення цього слова – активна хімічна речовина, яка передає сигнал по нервовій системі.
 Як бачимо, значення цих слів подібне. У кожному разі там де є  медіа, мають бути принаймні кілька ланок:  джерело повідомлення – власне повідомлення –   засіб передачі – одержувач повідомлення. Також до цієї ланки можна додати і реакцію одержувача повідомлення.
 Однак проблема полягає в тому, що повідомлення,  яке передається (інформація) може бути неякісним або свідомо викривленим. Причому дуже часто людина навіть не усвідомлює, що отримане повідомлення є недоброякісним. І що таким чином на неї здійснюється медійний вплив. Важливо те, що вплив – прихований, і тому ефективніший.
 Зараз взагалі можна говорити про те,  що існує «інформаційна зброя масового ураження».  Особливо це стало помітно,  коли Україна стала мішенню інформаційної війни з боку Росії.
 Для сучасної людини вміння критично сприймати інформацію, вміти її аналізувати, визначати,чи не маніпулятивна вона,  одна із найцінніших життєвих компетенцій, які дозволяють адекватно сприймати навколишній світ і ухвалювати корисні для себе рішення. Без таких умінь людина стає практично беззахисною перед  маніпуляціями, які змушують її чинити супротив власних же інтересів – в інтересах тих, хто подає інформацію.
          Тепер саме час визначити, хто ж це «медіаграмотна людина».
Медіаграмотна людина:
 розуміє природу інформації і роль медіа в її розповсюджені;
 усвідомлює, що знаходиться під постійним інформаційним тиском;
 має навички критичного мислення та аналізу медіаповідомлень;
 відрізняє думки і оцінки від фактів;
 здатна захищати себе від маніпуляцій;
 вміє створювати власний медійний контент.

За матеріалами сайту PROMETHEUS.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Люди і шоколад Джоан Гарріс