Медіанавігатор: бери і користуйся


У рамках міжнародного проєкту «Медіанавігатор», організаторами якого стали німецька неурядова організація n-ost у партнерстві з Академією української преси та ГО «Детектор медіа», було створено універсальний посібник з медіаграмотності.  
Тулкіт (toolkit), тобто збірник,  був розроблений групою експертів в галузі медіа з Вірменії, Білорусі, Молдови, України, Росії та Німеччини, а згодом долучилися ще ряд країн. Це російськомовний універсальний посібник з розвитку медіакомпетенцій, що може застосовуватися при формальному і неформальному навчанні у всіх країнах-учасницях проєкту.
Коли вчитель або викладач  готується до роботи з аудиторією, перед ним щоразу постає проблема підбору цікавих та корисних для слухачів практичних завдань. Особливо це важливо там, де йдеться про сучасні технології та їх практичне застосування. У цьому сенсі підбірка вправ, які пропонує Медіанавігатор, а їх загалом 45, –  дуже цінна.
            Вправи не абстрактні, а написані максимально практично, із покроковою інструкцією та додатковими матеріалами, які можна завантажити. Тренер може бути як учителем школи, так і викладачем вишу, представником неформальної освіти чи освітньої громадської організації. Обираючи вправу, можна поставити фільтр за віком (діти, підлітки, дорослі) та за рівнем (початковий і просунутий). А також є різні теми вправ (факти і судження, новинна грамотність, стереотипи, безпека онлайн, маніпуляції тощо).
Вправи, які увійшли до тулкіту, в першу чергу повинні  мати конкретну ціль — розвивати певну навичку з медіаграмотності, а також бути універсальними — аби застосовуватися в різних країнах. Тому розробники відмовилися від будь-яких політичних тем, а  також історичних прикладів із пострадянської історії. У кожній вправі, де є приклади зі ЗМІ, тренерам пропонується адаптувати завдання під свою аудиторію, дібравши приклади з місцевих медіа.
Проект спрямований на покращення стану медіаграмотності в країнах Східної Європи та Росії. У ньому вдало реалізовано принцип: бери і користуйся. Тож не гаймо часу та спробуємо цей посібник в дії!
За матеріалами сайту MediaSapiens.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Люди і шоколад Джоан Гарріс