Критичне мислення понад усе!

У Києві, впродовж трьох днів – 6-8 листопада  в конференц-залі готелю «Баккара», проходив семінар «Технологія викриття інформаційних міфів, фейків та маніпуляцій в медіа і публічній риториці».
Цей медійний захід, у якому взяли участь журналісти-практики з багатьох областей України та працівники, причетні до медійних структур, був організований і проведений Академією української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. Долучилася до заходу і головна бібліотекарка відділу соціокультурної роботи Валентина Гринько.
Координатор проєкту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна Володимир Олійник розповів  учасникам заходу про історію створення Фонду, його профільну діяльність та представництва у країнах світу.
Семінар пройшов на одному диханні! Три дні шаленого драйву та повного занурення в тему:
·        пошуку маніпуляцій та спотворення інформації за ключовими елементами;
·        дослідження феномену створення та розповсюдження інформаційних міфів;
·         аналізу риторики в заявах політиків;
·        знайомства з ефектом «говорящих голів» як елементом маніпуляції;
·        вивчення механізму аргументації та перевірки першоджерел.
Це було круто і корисно.
Під час навчання учасники семінару слухали цікаві лекції про те, як змінилися уподобання аудиторії і за рахунок чого виживають фейки, про принципи перевірки інформації та стандарти повідомлення, про факт-чекінг у журналістських матеріалах, про деталі як ключ до розкриття фальсифікацій і фейків, про софт ( комп'ютерне програмне забезпечення) для виявлення бото-акаунтів та автентичності фотографій тощо.
Також в процесі навчання учасники виконали низку практичних завдань,  зокрема будували історію на фактах, створювали політичний виступ, визначали геолокацію, час та оригінал зображення, створювали структуру журналістського розслідування та інші вправи.
Жваву дискусію викликало обговорення питання, чи можна журналісту оприлюднювати чужу переписку в месенджерах без згоди особи та знову ж таки про стандарти, практику, інтерес аудиторії...
Велика увага приділялася умінню аналізувати деталі. Деталі - це ключ до правди. Вгадати місто за трамваєм і архітектурою? Не так просто, як хотілось, але й не так важко, як здається з першого погляду. Такі навички під силу напрацювати не лише фахівцям, а й пересічним громадянам. Тож без критичного мислення – ніяк!
Тренерами та експертами семінару були – медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач Київського національного університету ім. Т. Шевченка Андрій Юричко та медіатренер, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні» Олександр Гороховський.

Всі знання, отримані на семінарі, в нашій бібліотеці будуть застосовані на практиці. Долучайтеся!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Люди і шоколад Джоан Гарріс