Любов до Батьківщини Олекси Різників. Зустріч у бібліотеці.


26 квітня в обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Гончара в рамках проекту «Українські акценти» відбулася творча зустріч із Олексою Різників.
Олекса Різників – політв’язень радянського режиму, поет, прозаїк, мовознавець, полум’яний борець за вільну Україну й активний  громадський діяч. Родом  із Донеччини, тривалий час живе в Одесі.
           Познайомитися з легендарною людиною прийшли вчителі української мови і літератури та всі охочі. Під час зустрічі була відверта розповідь  автора про життя і творчість,  презентація книжок і багато запитань. Присутні були вражені  величністю духу, неперевершеності і геніальності митця  українського слова, справжнього українця. Олекса Різників – автор багатьох книжок.  1990 р. побачила світ його перша збірка поезій "Озон". За другу – "Терновий вогонь" (1993 р.) – письменник був відзначений літературно премією України ім. П. Тичини. 1998 р. вийшла третя збірка віршів і поем"Наодинці з Богом", що принесла звання лауреата муніципальної премії ім. К. Паустовського. Олекса Сергійович є головним редактором часопису Всеукраїнського товариства аполітичних в’язнів і репресованих «Зона»,  де друкуються матеріали про незаслужено засуджених, спогади жертв репресій та твори політкаторжан. Його мовознавчі твори «Складівниця», «Одноримки (словник омонімів та схожословів)», «Спадщина тисячоліть. Чим наша мова багатша за інші?» є новим словом у вивченні української мови.
2017 р. побачив світ найновіший художній твір О. Різників під назвою «Украмарс». Це фантастика, в якій так багато реального життя. Автор в «Украмарсі» намагається відповісти на питання: «Хто Я? Що я зробив для України?» Це своєрідна сповідь письменника, який зазнав гіркої чаші через свою любов до Батьківщини, водночас це історія нашого народу.
 Наш гість подарував бібліотеці близько десяти своїх книжок із автографом та побажаннями.


Тож до читання, друзі!







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Люди і шоколад Джоан Гарріс